SVT Sports expert Mats Troeng efter Hanna Lundbergs skrällvinst. Foto: TT/SVT

Experten efter talangens vinst: ”En blivande världsstjärna”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Lundberg skrällde och vann medeldistansen.

Men SVT:s expert Mats Troeng är inte särskilt förvånad.

– Det hade kommit förr eller senare, för så bra är hon, säger han till SVT Sport.

Det blev svensk seger i medeldistansen. Men inte genom Tove Alexandersson, som jagade revansch efter torsdagens tredje plats i långdistansen.

I stället var det 19-åriga Hanna Lundberg som chockade alla.

– Det är ett fantastiskt genombrott att få bevittna. Hon startar först i hela startfältet för att hon är ung och inte har några rankningpoäng, så genomför hon det så iskallt och kyligt som att hon varit i världstoppen i tio år, men hon är 19 år. Sen får hon sitta och vänta på att vinna. Det är moget agerat, säger SVT:s expert Mats Troeng.

– Det är överraskande. Men jag är inte jätteöverraskad för det hade kommit förr eller senare, för så bra är hon. Jag hade väntat mig att detta, nu kom det kanske lite tidigare. Men hon är en blivande världsstjärna.

”En barriär som bryts”

Hur överraskad tror du att hon själv var?

– Innerst inne visste hon nog att hon kommer komma dit, men det är klart ... det är en barriär som bryts.

Vad innebär segern för henne framöver?

– Det innebär dels att hon kommer vara favorit i de lopp hon ställer upp i, det är en utmaning i sig men hon kommer fixa det för hon är så klok och mogen. Men hon får självförtroende också och det här ger en trygghet.

Hennes största styrkor?

– Hon är komplett. Hennes största styrka är att hon inte har någon egentligen svaghet. Hon är en världsstjärna på sin topp, hon har det redan nu. Hon håller huvudet kallt och är jättestark löpmässigt. Det finns egentligen ingen svaghet, säger Mats Troeng till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.