• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Kent Ohlsson, Södertälje, vid sträcka två i herrkaveln under Tiomila i Falun 2016. Foto: TT

Galna planen: Tiomila blir hösttävling och flyttas till Idre Fjäll

Uppdaterad
Publicerad

Tiomila kunde inte genomföras under våren. Nu är den häftiga planen att flytta flaggskeppet till Idre Fjäll den sista helgen i september. Det blir även den mest nordliga placeringen av klassikern.
– Det är hjärtat som talat, säger Per Forsberg i tävlingsledningen till Radiosporten.

Ett avgörande villkor är att coronavirusläget i Sverige, Norge och Finland förbättrats betydligt till den 31 juli, då en avgörande avstämning ska göras. En viktig premiss för tävlingen är att den sedvanliga rivaliteten mellan de nordiska klubbarna kan finnas kvar.

Aldrig förr sedan Tiomilas grundande 1945 har tävlingen avgjorts så sent på året – vilket leder till att mängden orientering i den mörka natten hamnar på rekordnivå. Den 26 september går solen upp 07.04 och nedgången är beräknad till 18.55. Under normala omständigheter kommer tävlingen att ske i mörker, skymning eller gryning. Tävlingen kommer i princip att bli en nattävling över spektakulärt kalfjäll.

Längst norrut i tävlingens historia

Tävlingen har heller aldrig arrangerats så långt norrut. Den tidigare nordligast belägna orten var Falun och Lugnet 2016. Det kommer att slås av Skellefteå 2023.

– Det är hjärtat som talat. Tiomila firar 75 år. Det var med stor sorg vi kunde konstatera att Tiomila inte kunde arrangeras i Kungsängen. Vi pratades vid i vår klubb Idrefjällens OK och bestämde oss solidariskt att ta hand om det här för att vi vill genomföra Tiomila 2020, säger Per Forsberg i tävlingsledningen till sina förra kollegor på Radiosporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer