Gravid Bergman slutar i landslaget

Publicerad

Orienteringsstjärnan Helena Bergman tog i somras sin18:e VM-medalj, men den blev samtidigt hennes sista.
Nu avslöjar veteranen att hon var gravid redan under mästerskapet och nu avslutar sin elitsatsning.
– Det är mest sannolikt att jag inte springer i landslaget igen, säger hon till SVT Sport.

Det är en kommande mammaroll som är efterlängtad och extra speciell sett i skenet av en svart start på året. Hon hade egentligen tänkt avrunda sin karriär efter fjolåret, ett 2017 då hon fick vinna ett länge gäckande VM-guld i stafett med de svenska damerna, det till synes perfekta slutet för en 32-åring. Hon klev in i ett nytt liv som gravid, men drabbades av ett missfall.

– Jag har aldrig varit så ledsen i mitt liv nånsin. Det var jättetufft. Det är ju supervanligt att kvinnor drabbas, men det pratas inte så mycket om det kanske, säger Bergman som är läkare i det civila och kämpade sig igenom en mörk vår.

Idrotten blev ändå någon slags räddning för hennes och makens Gustav Bergmans del, hon kom igång så sakteliga och blev mot alla odds aktuell för ännu ett VM. Samtidigt som hon fick ett nytt och glädjande besked.

Gravid igen inför VM

– Jag fick veta att jag var gravid igen, avslöjar Bergman som fick ett delikat ärende att hantera med förbundskapten Håkan Carlsson och landslagsstaben.

Helena Bergman tog ändå beslutet att starta på VM och lyckades dessutom springa hem ett stafettsilver, hennes 18:e VM-medalj i en lång och lyckad karriär där hon blivit vald till ”Årets orienterare” fem år i följd efter bland annat fyra VM-titlar.

Två av dom har kommit individuellt, 2009 i sprint och 2011 på medeldistans, i en karriär som också varit kantad av tunga skador, massor av rehab och ett antal comebacker. Men nu blir det inget mer.

–  Det är mest sannolikt att jag inte springer i landslaget igen, säger Bergman som enligt planerna blir mamma i mars. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer