Gustav Bergman fick en fullträff på långdistansen i norska Östfold och slog suveränen Olav Lundanes som bor i området. Foto: Bildbyrån

Gustav Bergman tog första VC-segern

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman tog sin första seger i världscupen när han vann för-VM i Östfold före den nyblivne långdistansvärldsmästaren Olav Lundanes.

En seger som också innebär ett viktigt trendbrott; de svenska herrarna hade inte vunnit en långdistans i världscupen sedan Martin Johansson tog hem en jaktstart i Norge 2009.

– Det var på tiden, och det känns såklart väldigt skönt! Det har varit väldigt nära, väldigt många gånger och det har varit lite frustrerande, för jag har ofta sprungit riktigt bra på hemmaplan. Men internationellt har jag aldrig fått till det ordentligt i de individuella loppen, säger Bergman som startade i ett våldsamt tempo och tidigt skaffade sig en klar ledning till det svenska orienteringsförbundet.

Här går VM nästa år – vad tänker du kring det?

– Det är klart att det känns bra. Får jag till ett sådant här lopp på VM nästa år, då är det inte många som kan utmana mig.

Den regerande världsmästaren Lundanes gjorde ett bra lopp men var missnöjd med ett vägval och en liten bom på runt 20 sekunder, vilket säger en hel del om Bergmans insats.

– Det är lite jobbigt att bli slagen på hemmaplan. Det visar att min prestation i dag inte var tillräckligt bra, säger Lundanes till det norska orienteringsförbundet.

Resultat 13,6 km:

1) Gustav Bergman, Sverige, 77.36

2) Olav Lundanes, Norge, 78.11

3) Matthias Kyburz, Schweiz, 81.10

4) Emil Svensk, Sverige, 82.13

5) Albin Ridefelt, Sverige, 82.24

6) Magne Dählie, Norge, 83.37

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.