Foto: TT

Ingen succé för Sveriges herrar i VM-stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en händelserik stafett för herrarna i orienterins-VM med väldigt skiftande placeringar genom loppet. Sverige var bra med när det började dra ihop sig, men ett dåligt vägval grusade medaljdrömmarna.

Jonas Leandersson inledde för Sverige och var 15 sekunder efter på första kontrollen. Till den andra hade avståndet ökat och nu var Sverige 39 sekunder bakom ledaren. Vid den sista kontrollen hände det grejer, Finland och Schweiz missade den fjortonde kontrollen och tappade många sekunder när de tvingades välja. Det gjorde att Leandersson klättrade och i mål var han som fyra.

Albin Ridefelt var 17 sekunder efter vid första kontrollen men betade in tid och låg tvåa. Då skedde missen och Sverige var plötsligt över en minut efter ledande Norge. Ridefelt tog sig dock in i matchen igen och var sexa i mål, 42 sekunder efter ledaren.

Gustav Bergman inledde starkt. Mot slutet var det nio lag inom 27 sekunder som gjorde upp i medaljstriden och en medaljchans öppnade upp sig för Sverige. Men ett vägval av Bergman förstörde alla chanser. Svensken tappade tid mot täten och slutade nia, nästan tre minuter efter.

Norge tog hem guldet, Schweiz silver och Frankrike brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.