Kungahuset grattar och hyllar orienteringsstjärnan. Foto: Bildbyrån

Kungliga hälsningen till Alexandersson – efter rekorden

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson stod för en majestätisk insats i orienterings-VM.

Nu hyllas hon av kungahuset.

”Vilken unik prestation”, skriver kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i ett mejl till stjärnan.

Tove Alexanderssons enorma succé inom orienteringen har fortsatt. Hon tog ett femte VM-guld på långdistans och blev förste orienterare att vinna maximala fem guld vid ett och samma mästerskap.

Nu hyllas hon av konungahuset.

”Fem guld på raken! Tove, vilken unik prestation. Stolta över dig och Sveriges orienteringsteam. Varma gratulationer!”, skriver Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i ett mejl till Alexandersson enligt Svenska orienteringsförbundet.

Orienteringsstjärnan var själv väldigt glad efter den sista VM-dagen.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det har varit en sådan sjuk vecka och det har varit tufft att ladda om inför varje lopp. Jag är så stolt över att jag lyckades ladda om till i dag, att orka hålla ihop det mentalt och hålla fokus, sade hon till SVT Sport.

Hyllades även av Löfven

I ett klipp som det Svenska orienteringsförbundet publicerat på sin Instagram syns och hörs Alexandersson talandes i telefon med statsministern Stefan Löfven, som ringde för att gratta.

– Vilken bravad! sade han bland annat.

– Det har varit en fantastisk vecka, svarade Alexandersson.

KLIPP: Här skriver Tove Alexandersson historia (9 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.