Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Nära knockout i dramatisk SM-sprint

Uppdaterad
Publicerad

Det var SM-grenen som levde upp till sitt namn.

Knockoutsprinten i Umeå bjöd i semifinalen på en riktig krock mellan storfavoriterna Vilma von Krusenstjerna och Karolin Ohlsson, Tilda Östberg höll på att bli påkörd av en cyklist, men väl i finalen fajtades alla tre om medaljerna, med Stora Tuna-löparen Östberg först över mållinjen.

– Ett riktigt roligt lopp. Jag kände mig rätt säker när det väl blev spurt, säger den nykorade guldmedaljören.

Det blev dessutom ett försvarat guld för Borlängeklubben Stora Tuna. Regerande mästare var superstjärnan Tove Alexandersson som dock med VM i Schweiz runt hörnet valde att stå över tävlingarna i Umeå.

Det var ändå ett starkt startfält i final med rutinerade Karro Ohlsson, revanschsugen efter att ha petats till VM-truppen, som utmanare ihop med färska sprintmästaren Vilma von Krusenstjerna och Tilda Östberg med SM-guld från 2019 på meritlistan.

Redan i semin möttes de två förstnämnda bokstavligen efter att ha valt varsitt vägval till en kontroll belägen i ett hushörn, en riktig bröstvärmare där båda ändå stod upp och kvalade in till finalen.

Östberg hade sin dos av dramatik när hon och klungan i den andra semifinalen hamnade i närkontakt med en chockad cyklist som hann bromsa in och fick se orienteringslöpare svepa förbi vid bägge hjulen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

I finalen höll de närkontakt ända fram till näst-sista kontrollen där Östberg fick en liten lucka.

– Det var som att vi sprang och väntade på varann. Jag hade lite som taktik att avvakta och sen sätta in en stöt. När jag väl var först in till sista kontrollen kände jag att nu ska jag bara först i mål, sa en överlycklig Östberg i SVT-sändningen.

På herrsidan kom segraren från KFUM Örebro, Jonatan Gustafsson som tidigare i år dessutom vann guldet i sprint. Gustafsson var nöjd efter ett lyckat vägval på slutet.

– Jättekul. Skönt att få avgöra med det där vägvalet på slutet och få en lucka. Jag vet att jag är i bra form, säger Gustafsson som ifjol i Danmark tog ett VM-brons och nu samlat på sig dubbla SM-titlar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.