Foto: TT Bildbyrån

Olav Lundanes tog fjärde raka VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman leder världscupen inför VM och förväntningarna inför långdistansloppet var höga. Efter en bra inledning kom dock misstaget som grusade medaljdrömmarna. I stället tog norrmannen Olav Lundanes hem sitt fjärde raka VM-guld.

Vid kontroll nummer sex var Gustav Bergman en sekund efter ledande norske junioren Kasper Fosser och han visade därmed att han var med i toppstriden.

Sedan kom ett misstag från Bergman vid kontroll nummer åtta. Sekunderna tickade i väg och mellan kontroll tio och tretton försvann ytterligare över två minuter för svensken som därmed var borta från medaljstriden och slutade tolva.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag börjar få mjölksyra och sen kan jag inte göra mig av med den. Det är årets sämsta form just i dag, nej jag är bara ledsen, säger han till SVT Sport efter loppet.

”Klart det var lite press”

Norrmannen och storfavoriten Olav Lundanes, som inför loppet hade tre raka segrar på VM-långdistansen, öppnade stabilt och visade sedan världsklass med en stark avslutning. På hemmaplan plockade han hem sitt fjärde raka VM-guld.

– Han är helt enorm. Fyra på rak, i hemmaterräng, den han behärskar så väl, då är han ostoppbar, säger SVT:s expert Mats Troeng.

Olav Lundanes var nöjd med loppet, även om han själv ansåg att han kanske öppnade något långsamt.

– Jag fick en lucka och är väldigt nöjd med loppet. Det är mycket träning och förberedelse bakom. Vi har väldigt hög nivå på alla träningar. När jag var yngre var långdistansen det jag verkligen ville vinna, det du älskar som barn kommer du ta med dig hela karriären, säger Olav Lundanes efter loppet.

– Det var klart att det var lite press, men jag har gjort det förut så jag försökte bara upprepa det, säger Lundanes som vann före 20-årige supertalangen Kasper Fosser och därmed ordnade en norsk dubbel. Bronset tog Daniel Hubmann, Schweiz.

Albin Ridefelt blev bäste svensk

Emil Svensk fick en tung inledning med två misstag på varandra, där det andra kostade nästan fyra minuter. Där med var alla medaljchanser borta från svensken och han slutade på plats 13.

– Det var en hyfsat bra inledning, sen gick jag på en riktigt fet bom, jag var så jävla sur. Jag gjorde ett misstag på kontrollen innan och sen var jag helt borta länge. Det är riktigt surt, säger han till SVT Sport.

Albin Ridefelt gjorde ett lite större misstag på mitten men slutade åtta.

– Det var lite onödigt, men i övrigt var det bra. Det var tufft men jag tycker jag tog mig tid att välja rätt vägval, säger han till SVT Sport.

– Det är alltid surt att göra ett sådant misstag men med lite distans till det kommer jag nog vara nöjd.

1. Olav Lundanes, Norge        90.09

2. Kasper Fosser, Norge          +1.39

3. Daniel Hubmann, Schweiz  +2.58

8. Albin Ridefelt, Sverige          +6.02

12. Gustav Bergman, Sverige +6.37

13. Emil Svensk, Sverige         +7.34

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play