Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska bronslaget bestående av Albin Ridefelt, Gustav Bergman och Emil Svensk. Foto: Fredrik Tanfara/orienteringsförbundet

VM-brons till Sverige – Schweiz överlägsna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har vunnit de två senaste VM-gulden i stafett på herrsidan.

Under dagens stafett i Schweiz räckte det inte hela vägen fram.

VM-brons till Sverige, guldet knep hemmanationen Schweiz i överlägsen stil.

–Vi har gjort vårt bästa och nu står vi här med en bronsmedalj. Det får vi vara glada över, säger Gustav Bergman till SVT Sport.

Under söndagen avslutas VM i orientering i Schweiz. Albin Ridefelt inledde herrarnas stafett med en stabil förstasträcka. Han höll sig i tätgruppen hela vägen och växlade som trea, tolv sekunder efter ledande Lettland.

Gustav Bergman, som var med och tog VM-guld både 2019 och 2021, tog vid och la sig i tät direkt. Men mot slutet av sträckan tappade svensken orken. Bergman såg ut att slita och växlade över till Emil Svensk som trea, 2,21 efter ledande Schweiz.

–Det var tufft. Jag hade inte mycket kvar i benen. När jag kom in här för sista varvet var jag rökt, sa Gustav Bergman till SVT Sport efter sin sträcka.

”Tufft och jobbigt”

Jätteledning för värdlandet Schweiz inför den avslutande sträckan där Matthias Kyburz, medeldistansens överlägsna segrare, fortsatte i tät. Men både tvåan Finland och trean Sverige knaprade in på schweizaren.

VM-kungen Matthias Kyburz kunde ändå korsa mållinjen som guldmedaljör med en segermarginal på 57 sekunder ner till Finland. Emil Svensk såg till att bärga bronsen till Sverige och hade till slut bara 14 sekunder upp till silvret.

–Det var tufft och jobbigt, precis som vi förväntat oss. Jag gjorde det jag kunde i alla fall, så det var bra att hålla ihop det, säger tredjesträckans Emil Svensk efter loppet.

Ni gör alla stabila sträckor, men vad är det som saknas för att ta guldet?

–Jag tror att allihopa kanske behöver ha en lite bättre dag helt enkelt. Vi springer på vår grundnivå känns det som och gör bra sträckor hela vägen så då har vi en bra nivå. Men de är jävligt bra före oss också, sa Emil Svensk.

Efter två raka guld blir det alltså en brons, som laget är nöjda med.

–Vi har gjort vårt bästa och nu står vi här med en bronsmedalj. Det får vi vara glada över, sa Gustav Bergman.

KLIPP: Hör Bergman, Ridefelt och Svensk om bronset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.