Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Bergman sprang sista sträckan för Sverige. Foto: Bildbyrån

Gustav Bergman säkrade svensk stafettseger

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman gjorde en lysande sistasträcka och säkrade den svenska segern i herrstafetten när världscupens premiärhelg avslutades i Norge.

– Jag höll mig lugn och orienterade hela vägen vilket var nyckeln. Det är lite skräckblandad förtjusning. Det känns alltid som en omöjlig uppgift men det brukar lösa sig, säger Bergman som var helt ensam hela vägen till SVT Sport.

Bergman i Sverige ledde som mest med 1.10 men det blev spännande när det var nere i 25 sekunder på slutet när Norges andralag och Finland jagade. De var tolv och respektive 13 sekunder efter i mål men då hade Bergman koll på läget.

Sex lag inom tolv sekunder ut på sista sträckan

När lagen växlade ut på den tredje och sista sträckan var de sex första samlade inom tolv sekunder. Till den andra kontrollen hade Bergman egen gaffling och tog täten. Det norska esset Kasper Fosser hade där tappat och var 28 sekunder efter.

– Vilken våldsam start av Gustav Bergman. Det var ingen tvekan, säger experten Mats Troeng.

Till den andra radiokontrollen hade Bergman drygat ut till 56 sekunders ledning. Fosser var där 1.15 efter. Ingen hade synlig kontakt med Bergman, som avgjorde VM-stafetten för fyra år sedan bara en mil från dagens tävlingsplats i Östfold, Norge.

Vid varvningen inne på gokartbanan i Våler var Bergman 55 sekunder före Norges andralag och trots att de jagande lagen alltså tog in tid på slutet kunde svensken hålla undan in i mål.

Regborns långa gaffling en faktor

Martin Regborn var tvåa på första sträckan efter att ha sprungit en lång gaffling, vilket bäddade för Bergman på slutsträckan. Andrasträckans Emil Svensk växlade sedan som fyra, nio sekunder efter då ledande Schweiz, bara sekunden före Fosser. Den norska stjärnan floppade och sprang i mål som sexa – 1.38 efter vinnande Sverige.

Det svenska andralaget med Axel Elmblad som avslutare slutade femma. Anton Johansson och Simon Imark sprang de första sträckorna.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.