Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson missade pallen i världscupsäsongens sista tävling

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson säkrade totalsegern i världscupen redan efter gårdagens medeldistans. I dagens långdistans, världscupsäsongens sista tävling, gjorde ett misslyckat vägval att hon missade pallen.

– Det var inget jättebra lopp från min sida, säger Alexandersson till Svenska orienteringsförbundet.

Tove Alexandersson tog igår sin åttonde raka totalseger i världscupen, men hon fick inte avsluta på topp då långdistans idag stod på schemat i schweiziska Davos.

Hon ledde vid den första tv-kontrollen, men fram tills den andra gjorde ett vägval att hon tappade rejält. Då var hon tre och en halv minut från ledaren.

– Oj, vad hon har tappat. Hon gör inget misstag på kontroll, men hon missbedömer en sträcka och trasslar till det när hon springer på den branta sluttningen. Hon är långt efter, säger Mats Troeng.

”Finns saker att förbättra”

På slutet fortsatte Alexandersson att springa snabbt, men misstagen fortsatte också att komma. Till slut kom hon i mål som femma, över sex minuter från segern.

– Ingen av de svenska damerna gjorde ett tekniskt rent genombra lopp. Det finns saker att förbättra för samtliga löpare, säger Troeng.

”Tänkte att Tove skulle komma ikapp mig”

Segern gick till schweiziskan Simona Aebersold och tvåa blev norskan Andrine Benjaminsen. Trea kom schweiziskan Elena Roos.

– Jag tänkte hela tiden att Tove skulle komma ikapp mig, men hon gjorde aldrig det, säger Aebersold.

Näst bästa svenska var Lina Strand som kom åtta. Även Johanna Öberg och Lisa Risby var bland de tio främsta. Hanna Lundberg var inne på förbjudet område under tävlingen och valde efter målgången att diskvalificera sig själv.

I världscuptotalen blev Aebersold tvåa och Benjaminsen passerade Strand gick upp på en tredjeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.