Tove Alexandersson tillbaka på sprinttronen – vann klart

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson höll för favorittrycket och vann sprint-SM i Örebro med 33 sekunder ner till tvåan Lina Strand. Det är sjätte gången hon blir svensk mästare på distansen.

– Det kändes förvånansvärt bra efter en hyfsat tuff träningsvecka, säger hon till SVT Sport.

Tove Alexandersson har vunnit den individuella tävlingen på sprint-SM varje år sedan 2014, utom ifjol då hon blev tvåa bakom Karolin Ohlsson. Nu är stjärnan tillbaka på tronen.

I Örebro var hon bäst från början till slut och vann till slut med rätt så överlägsna 33 sekunder före Strand. Trea blev IFK Lidingös Emma Bjessmo, 14 sekunder från Strand.

– Det har gått bra. Det var en hel del vägval, men inte jätteknixigt ändå, säger Alexandersson till SVT Sport.

Alexanderssons segertid blev strax över 14 minuter och hennes enda miss var att hon var osäker på om hon registrerades vid en kontroll och vände om ett par meter.

För knappt tre veckor sedan bröt Alexandersson långdistansloppet på SM i Göteborg redan efter en dryg kilometer på grund av att hon kände sig krasslig, men sedan det har hon bland annat varit på träningsläger i Tjeckien.

Rysare i herrtävlingen

Herrtävlingen blev betydligt mer dramatisk. Gustav Bergman ledde visserligen vid alla mellantider, men till slut vann han med en sekunds marginal ner till Martin Regborn. Trea kom Isac von Krusenstierna.

– Det var över förväntan definitivt. Jag hade hoppats kunna vara med och konkurrera. Jag har varit rätt sliten de senaste veckorna så därför var jag osäker på formen, säger Bergman till SVT Sport.

Bergman blev historisk genom att bli den förste att springa hem SM-guld i sprint, medel och långdistans under samma år (på damsidan har Tove Alexandersson gjort det vid tre tillfällen).

I morgon sänder SVT sprintstafetten från 13.30 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.