Orienteringens silversmed drömmer om guld

Uppdaterad
Publicerad

Silver är livet för orienteringens stjärnskott Karolin Ohlsson, både inom idrotten och i yrkeslivet.

– Det kanske är så att silvret drar sig till mig, men jag hoppas få lite guldmedaljer framöver också, säger silversmeden Karolin Ohlsson till SVT Sport.

Mosebacke på Söder i Stockholm andas Bellman, Strindberg och Hasse och Tage: här brinner kulturens eviga låga långt från drypande kärr och torr vitmossa. Karolin Ohlsson var fortfarande tonåring när hon bestämde sig för att vandra i farfar Olles silverspår. Idag skapar hon i silver i ateljén på Söder, och tog dessutom två EM-medaljer i orientering som avslutare i sprintstafett och vanlig stafett.

– När du springer orientering måste du komma in i din bubbla, hitta ditt lugn och göra saker strukturerat, en kontroll i taget. Och det är samma sak med silver, det finns inga genvägar. Jag måste bara göra en del i taget, ha tålamod och sitta här och hitta mitt lugn, säger Karolin Ohlsson.

Just nu jobbar Karolin Ohlsson av naturliga skäl inte heltid. Karolin Ohlsson och världsettan Tove Alexandersson är de enda svenskarna som är uttagna att springa alla distanser från sprint till långdistans samt stafetter, och Karolin saknar än så länge individuella VM-medaljer.

– Jag känner att jag har farten för en individuell medalj, så det gäller bara att få till de tekniska delarna, säger Karolin Ohlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.