Tove Alexandersson Foto: TT Nyhetsbyrån

Orienterings-EM och VM i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I somras såg över 400 000 SVT-tittare Sverige ta dubbla stafettguld i orienterings-VM. Nu står det klart att SVT kommer att sända Tove Alexandersson och de andra svenska världsstjärnornas jakt på mästerskapsmedaljer de kommande tre åren.

Först ut i sommar är sprint-VM som avgörs i Danmark 7-11 juli. Därefter är det dags för EM i Estland, 20-23 augusti.

SVT har förvärvat rättigheterna till EM och VM i orientering under perioden 2020-2022. Det innebär att SVT kommer att sända tre EM och lika många VM under de kommande tre åren.

– Med ett svenskt landslag i världsklass och modern tv-produktion har orienteringen blivit en spännande tv-sport som engagerar. VM i fjol blev en stor tittarsuccé och det känns därför väldigt bra att vi nu säkrat ett långsiktigt avtal med sex internationella mästerskap, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Sveriges och världens största orienteringsstjärna är Tove Alexandersson. Hon har vunnit tio VM-guld och fyra EM-guld och har totalt 29 medaljer i EM och VM. Hon har dessutom vunnit Jerringpriset och utsetts till Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan.

Utöver Tove Alexandersson finns det flera svenska orienterare på högsta nivå. Både dam- och herrlaget vann stafettguld under VM 2019, och dessutom vann Lina Strand och Gustav Bergman silver individuellt.

ARKIV: Tove Alexandersson vinnare av Jerringpriset (27 januari 2020)

Kommande mästerskap i orientering i SVT

Sprint-VM, Danmark 7-11 juli 2020

EM, Estland 20-23 augusti 2020

VM, Tjeckien 6-9 juli 2021

Sprint-EM, Ryssland 24-28 augusti 2021

Sprint-VM, Skottland 15-19 juli 2022

EM, Ungern 22-28 augusti 2022

VM delas numera upp. Vartannat år avgörs skogsdistanserna, vartannat år sprintdistanserna i stadsmiljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.