Gustav Bergman. Foto: TT

Sekundstrid avgjorde när Bergman tog svenskt VM-silver

Uppdaterad
Publicerad

Världscupledaren Gustav Bergman var på väg mot det första svenska VM-guldet på en skogsdistans på 24 år i norska Östfold. Men norrmannen Olav Lundanes snuvade världscupledaren på den ädlaste valören.

Samtidigt var Emil Svensk en sekund från bronset.

Emil Svensk och Gustav Bergman inledde båda onsdagens långdistans lysande, men ett stort misstag vardera förstörde svenskarnas medaljchanser.

I dag gick det desto bättre.

26-årige Svensk, som tävlar för Borlängeklubben Stora Tuna OK, gick ut tidigt i dagens medeldistansfinal i de norska skogarna utanför Östfold och tog en klar ledning. I mål var han 1.41 före schweizaren Florian Howard.

– Jag har haft det jättebra idag. Jag är nästan imponerad av mig själv hur taktiskt jag sprungit. Det är svinbra. Jag var jäkligt sur efter långdistansen, men det här var skönt. Jag hoppas att det här kan räcka en bit, att jag ställt till med något, sa Emil Svensk direkt efter målgång till SVT Sport.

Svensk utan medalj

Sen började kanonerna att rada upp sig. Världscupledaren Gustav Bergman hade en positiv trend ute i skogen och jagade Svensk och med tider att gå på ute i spåret gick han om landsmannen vid den andra tv-kontrollen. Men där var norrmannen Olav Lundanes ännu snabbare och knep ledningen.

Det blev en norsk-svensk uppgörelse till slut. Magne Dähli kom bakifrån och slog Emil Svensk med en sekund. Och till slut blev Svensk utan medalj. Gustav Bergman tog ledningen med 18 sekunder i mål och då fanns bara Olav Lundanes ute i skogen som kunde hota. Lundanes avslutade magnifikt och tog sitt andra raka VM-guld, tionde totalt i karriären, när han vann med elva sekunders marginal. Bergman fick därmed nöja sig med silvret.

– Det känns skönt. Jag gjorde ett väldigt bra lopp tekniskt, så jag är nöjd, säger Bergman till SVT Sport.

Resultatlista

1. Olav Lundanes, Norge, 34.18.

2. Gustav Bergman, Sverige, +0,11

3. Magne Dähli, Norge, +0,29

4. Emil Svensk, Sverige, +0,30

5. Lucas Basset, Frankrike, +1.02

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.