• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Jagad Tove Alexandersson: ”Måste bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Om bara drygt en månad jagar orienteringsstjärnan Tove Alexandersson VM-guld igen, men i historiens första rena sprintmästerskap – vilket kräver en något förändrad träning.

– Jag behöver nog tillåta mig själv att ta lite mer tid för att verkligen hinna se vad som är snabbast, säger Alexandersson till SVT Sport.

Skogsstjärnan Tove Alexandersson tog fem VM-guld i fjol och är den som alla i världseliten vill besegra, även när det handlar om sprint i stads- och parkmiljö. Alexandersson har mängder av VM-guld, men tog i fjol sitt hittills enda individuella VM-guld i sprint.

Löpning bland bebyggelse behöver inte vara enklare än skog, så just nu finputsas tekniken hemma i Dalarna.

Sprint innebär full fysisk satsning, samtidigt som det tas ännu fler snabba beslut än i skogen.

– Jag känner mig betydligt tryggare på skogsdistanserna, säger Tove Alexandersson.

Utvecklar det ändå dig att vara jagad?

– Ja, utvecklingen går framåt hela tiden, och jag måste bli bättre eftersom alla andra också blir det.

Världscupen i Borås sista helgen i maj handlar liksom VM i slutet av juni endast om sprint, och blir ett viktigt genrep där Tove Alexandersson får testa om hon vässat den intensiva sprinttekniken till ännu högre höjder.

Så ser du världscupen i sprint i SVT

Torsdag 26 maj

12.00-14.30 SVT1/Play

Lördag 28 maj

16.00-17.50 SVT1/Play

Söndag 29 maj

13.00-14.30 SVT1/Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.