Lysell världsmästare på hemmaplan

Efter brons och silver i de stora mästerskapen fick sprintspecialisten Jerker Lysell äntligen kliva upp överst på prispallen vid hemma-VM i Strömstad. 27-åringen stod för en urstark avslutning och bärgade guldet 2,8 sekunder före Matthias Kyburz, Schweiz.

Det fanns stora förhoppningar om ett svenskt guld inför den inledande sprintdistansen, men de flesta hade nog trott på Jonas Leandersson som kom till VM i Strömstad som regerande mästare och dessutom vann sitt kvalheat på morgonen.

Men i eftermiddagens finallopp var det lagkamraten Jerker Lysell, trea på VM i fjol, som var starkast. Lysell inledde starkt och stod inte för några större misstag under loppet.

”Ett prickfritt lopp”

27-åringens avslutning var urstark och äntligen kunde han lägga ett guld till medaljsamlingen som sedan tidigare innehåller ett VM-brons, ett EM-silver och ett EM-brons.

– Det är svårt att smälta. Jag har nog inte grinat på 20 år... Men jag har tappat rösten, det här helt sinnessjukt, säger Lysell till SVT Sport.

Han vann 2,8 sekunder före Matthias Kyburz, Schweiz, som vann EM-sprinten i våras.

– Detta var ett prickfritt lopp, jag har varit fokuserad och tänkte ”vinner jag inte nu kommer jag aldrig vinna”. En sådan här chans får man bara en gång i livet med hemmaplan, att vinna, springa favoritdistansen... Det var mitt livs lopp.

Leandersson femma

Förbundskapten Håkan Carlsson var mer än nöjd.

– Fantastiskt! Det här var hur coolt som helst, jag är jätteglad, säger han till SVT Sport.

– Det är ett klockrent lopp, han har satt varenda kontroll och att få ut det på VM... Jag är stolt och lycklig.

Daniel Hubmann, Schweiz, knep bronset 8,6 sekunder bakom Lysell.

Leandersson inledde starkt men gjorde ett misstag i slutet av banan där han stannade upp, vände och sedan vände tillbaka igen. Han slutade till slut på femte plats, 22 sekunder efter.