Lina Strand och Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån.

SVT-experten: Hon utmanar Alexandersson om VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson vann sitt kvalheat och är storfavorit att vinna VM-guld i kvällens knockoutsprint, enligt SVT:s expert Mats Troeng.

Men hon utmanas av Lina Strand i storform.

– Hon har en grym avslutning sista 200 meterna om hon kommer i ett sånt läge, säger han.

Sverige tog sitt fjärde raka VM-guld i sprintstafetten för två dagar sedan.

Orienterarna har förvisso olika utgångslägen, men tiderna talar ändå sitt tydliga språk. Tove Alexandersson var med tiden 13.58 hela 36 sekunder snabbare än tvåan, landslagskollegan Lina Strand, och alltså helt överlägsen.

”Stort favoritskap”

– Man ska inte dra allt för stora växlar av det men det ger en liten fingervisning om att formen är god. Och Tove var överlägsen. Mycket pekar på att hon kommer att vinna. Hon har ett stort favoritskap, säger experten Mats Troeng.

Vem kan utmana henne?

– Någon av de andra svenskorna kanske i första hand. Lina Strand är i jättebra form. Hon är nog främsta konkurrenten.

Knockoutsprinten, som påminner om längdskidornas sprintdisciplin, gör debut i VM-sammanhang men Alexandersson har vunnit både EM och en världscuptävling i grenen.

Flera svenskar vidare

Förutom Alexandersson tog sig Sara Hagström och Lina Strand vidare till kvartsfinalerna som drar igång i eftermiddag medan Karolin Ohlsson är utslagen.

På herrsidan saknas några av de främsta, inte minst norska världsettan Kasper Fosser som lämnade återbud igår. Svenska stjärnan Gustav Bergman är inte uttagen och även Isac von Krusenstierna och Europamästaren Emil Svensk saknades i kvalet.

Martin Regborn (tvåa i sitt heat) och debutanterna August Mollén (sexa) och Jonatan Gustafsson (elva) tog sig alla vidare från kvalet.

Tävlingen sänds från semifinalerna och framåt i SVT Play med start 17.30.

KLIPP: Höjdpunkter från sprintstafetten i VM:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.