Tove Alexandersson i världscupsledning efter tävlingshelgen i Lettland. Foto: Svensk orientering

SVT sänder VC-finalen i orientering: ”Kan bli den perfekta avslutningen”

Uppdaterad
Publicerad

Världens bästa Tove Alexandersson kan i dag säkra sin fjärde raka totalseger i världscupen i orientering. Även Martin Regborn har chans på totalen. Du ser den avgörande medeldistansen direkt här på svtsport.se och på SVT Play från 12.10.

Storfavoriten Tove Alexandersson, med tre VM-guld från sommarens orienterings-VM i Estland, är jagad när den totala världscupen avgörs i Schweiz.

– Vid förra årets hemma-VM i Tanum-Strömstad möttes våra tv-sändningar av stor uppskattning. Med det rafflande läget i världscupen inför finalen känns det därför extra roligt att återigen ge publiken möjlighet att följa Tove Alexandersson och de andra löparna live i SVT, säger SVT:s projektledare Erika Christensson.

”Orientering suverän tv-sport”

Sändningen den 30 september i SVT1 och SVT Play från den individuella finalen kommenteras av Jacob Hård och Mats Troeng. 

– Svensk orientering har haft ett fantastiskt framgångsrikt år och världscupfinalen kan bli den perfekta avslutningen. Med chanser till svenska totalsegrar på både dam- och herrsidan kan finalhelgen i Schweiz bli lika spännande som krävande! säger Jacob Hård.

– Orientering är en suverän TV-sport numera och jag tror att finalen i spektakulär alpmiljö kan bjuda på idrottsdramatik av högsta klass.

Så tippar SVT-experten Mats Troeng VC-finalen

”Jag tror totalställningen för damerna står sig: Tove Alexandersson – Natalia Gemperle – Maja Alm, om alla kommer till start. Frågetecken dock för Alm som har skadebekymmer. Tove är bäst när det gäller och har hög lägstanivå, så hon bör klara av att hålla undan, men Gemperle är i storform så det blir ingen defilering.”

”Fyra herrar gör upp om pallplatserna i totalen och jag tror Matthias Kyburz behåller sin ledning. Olav Lundanes klättrar upp till andraplatsen och Martin Regborn som satsar hårt på världscupen håller Daniel Hubmann bakom sig.”

”De avslutande deltävlingarna blir fysiskt krävande med stark kupering. Jag tippar på två segrar för Alexandersson, en långdistansseger för Olav Lundanes och en medeldistansseger för Matthias Kyburz. William Lind gör en intressant start på långdistansen och Helena Bergman är alltid vass på medeldistans. Och ytterligare tre-fyra svenskar har möjlighet att stå på pallen individuellt.”

Ställningen i totala VC (extern länk)

Sveriges trupp till VC-finalen (extern länk)

Så ser du VC-finalen i SVT

Lördag 30 september

12.10-15.50 SVT1, svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Jacob Hård

Expert: Mats Troeng

Hela finalhelgen, med långdistans på fredagen och sprintstafett på söndagen, bevakas även i SVT Sports app och Sportnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.