Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån.

Alexandersson: ”Trodde inte det var möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fem guld av fem möjliga.

Tove Alexandersson ser tillbaka på en historisk VM-succé.

– Jag trodde kanske inte att det var möjligt, säger hon.

Orienteringsstjärnan lämnade Tjeckien med en rekordstor guldskörd i bagaget. Segern i den avslutande långdistansen i fredags gjorde att hon blev den första att ta fem guld i ett och samma VM, en bragd som hyllades av kungahuset och som hon just nu njuter av hemma i hammocken.

– Det känns helt otroligt. Att ta alla guld på ett VM är något jag kanske inte trodde var möjligt. Det känns jättehäftigt, säger Alexandersson i SVT.

Sverige tog sju av nio guldmedaljer på VM i Tjeckien.

”Pushar varandra”

SVT Sports expert Mats Troeng har pekat på att framgången bland annat beror på att landslaget är bättre förberett än någonsin.

Tove Alexandersson ger sin bild:

– Vi har en otroligt bra verksamhet med väldigt bra ledare runt omkring oss, ett väldigt bra team som gör allt för att vi aktiva ska kunna prestera så bra som möjligt. Sen är vi ett väldigt bra gäng som tränar tillsammans och hela tiden pushar varandra att utvecklas och bli bättre. Vi jobbar väldigt mycket som ett lag även om det till största delen är en individuell idrott.

Jagar rekordet

Tove Alexandersson har tagit 15 VM-guld och jagar alltjämt schweiziskan Simone Nigglis rekord på 23-VM-guld.

Hur mycket svenskan fokuserar på rekordjakten?

– Inte så mycket faktiskt. Det är lite svårt att jämföra, VM-programmet har ju ändrats lite de senaste åren också. Jag har inga planer på att sluta än i alla fall så jag hoppas att jag ska hinna plocka några fler VM-guld förhoppningsvis.

Nästa tävling för Alexandersson blir världscupen i Idre i mitten av augusti.

KLIPP: Här skriver Tove Alexandersson historia (9 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.