Tove Alexandersson jagar VM-guld i sin femte sport. Foto: TT

Tove Alexandersson jagar VM-guld i sin femte sport

Uppdaterad
Publicerad

I början av november avgörs trail-VM i Chiang Mai i norra Thailand i början av november. Favorit på 39,3 km är Tove Alexandersson. Hon har där chansen att vinna VM-guld i sin femte sport. 

Tävlingen skulle egentligen avgjorts förra året men sköts upp på grund av pandemin. Totalt nio svenskar är anmälda till tävlingen 3-6 november i de höga bergen utanför Chiang Mai som är landets näst största stad med 700 000 invåndare – efter huvudstaden Bangkok 70 mil söderut.

Banan har en total stigning på 2777 meter där det är två rejäla stigningar på drygt 1000 meter som dominerar.

Tre orienterings-SM hemma i Dalarna

Innan dess ska Alexandersson delta i tre SM i orientering på hemmaplan i Dalarna de närmaste helgerna. Hon har dock störts av skador.

– Jag har inte kunna springa i skogen så mycket som jag velat eftersom jag haft problem med hälsenorna men jag hoppas att jag är tillräckligt förberedd, skriver Alexandersson på sitt Instagram.

Alexanderssons VM-guldmeritlista, så här långt, är 17 guld i orientering, tio i skidorientering, ett i skidalpinism och ett i skyrunning. Skillnaden mellan skyrunning och trail är att den senare har mer svårtillgänglig terräng att forcera. Både skyrunning och trail är en form av terränglöpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.