Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson snubblade på mållinjen – lyckades inte bli historisk

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson hade chansen att bli den första orienteraren genom tiderna att vinna alla världscuptävlingar under en säsong, men i säsongens sista tävling sprack sviten. Hon missade direkt i början av sprinten på världscupfinalen i kinesiska Guangzhou och slutade åtta.

– Det är inget jag själv har fokuserat så mycket på utan jag har haft en fantastisk säsong, säger hon.

Alexandersson hade redan tidigare säkrat sin sjätte raka världscuptitel, vilket är nästflest efter schweiziskan Simone Niggli-Luder.

Det var starten som fällde den svenska stjärnan då hon vid den första mellantiden var en knapp minut efter. Hon klättrade sedan mycket i resultatlistan, men slutade åtta i världscupsäsongens sista tävling.

– Det är väldigt små marginaler i sprint och jag läste fel på en kontroll i början. Där tappade jag mycket tid.

Alexandersson var 53 sekunder långsammare än Shuangyan Hao som vann på hemmaplan. Tvåa kom Simona Aebersold och trea kom den 24-åriga svenskan Sara Hagström som tog sin första pallplats i världscupen.

– Jag är jätteglad. Jag hade ett drömmål att kunna bli topp-tre på världscupen eftersom jag var nära förra året. Inför den här resan tänkte jag att det var synd att det inte uppfylldes eftersom det skulle bli svårt i Kina, men sista loppet satte jag dit det, säger Hagström till orienteringsförbundet.

På herrsidan säkrade Gustav Bergman den totala världscupsegern redan i lördags. Idag slutade han på en blygsam 52:a plats. Bästa svensk var Albin Ridefelt som kom tia.  Vann gjorde belgaren Yannick Michiels före Maxime Rauturier och Li Zhuoye.

Reportage om Tove Alexanderssons otroliga 2019:

Svenska världscupsegrare

Herrar:

Kent Olsson, 1986

Joakim Ingelsson, 1992

Johan Ivarsson, 1996

Gustav Bergman, 2019

Damer:

Marita Skogum, 1992

Marlena Jansson, 1994

Gunilla Svärd, 1996

Helena Jansson, 2011

Tove Alexandersson, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 & 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.