Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson ger sig snart ut på guldjakt på EM. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Tove Alexandersson jagar nya guld – och världscuptiteln

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson jagar nya guld när EM startar på onsdag.

Och redan i den inledande sprinten kan hon säkra en makalös svit – totalsegern i världscupen för nionde gången i rad.

– Jag hoppas på att säkra titeln, och att jag räcker till även i år, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

När världens mest segerrika orienterare vann sitt senaste individuella VM-guld i juli, så var det på medeldistans i traditionell skogsmiljö.

Men på onsdag är mossa och löv utbytta mot asfalt, gränder och snabba sprintbeslut i norditalienska Verona.

Dessutom är det en möjlighet till revansch eftersom Tove Alexandersson missade medalj på individuell sprint i fjolårets VM i Danmark.

– Jag vet att jag har hög kapacitet i sprint, även om det är en annan typ av orientering, med små marginaler, säger Tove Alexandersson.

Höga förväntningar

Under EM-veckan avgörs dessutom både sprintstafett och knockout-sprint, discipliner där Tove Alexandersson vann VM-guld i fjol.

Dessutom vann hon säsongens hittills enda sprint i världscupen, i augusti, så i grunden är förväntningarna på orienteringens drottning som vanligt skyhöga.

– Det är i slutet av säsongen, så vi får se hur mycket som finns kvar i kroppen, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.