Tove Alexandersson i sin Stora Tuna-dräkt. Om två veckor får hon dra på sig den svenska landslagsdressen. Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson nobbade svensk premiär och vann i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt med den svenska premiären vann Tove Alexanderson i Norge. Hon var överlägsen på medeldistansen och fick ett bra kvitto inför världscuppremiären om två veckor.

– Jag fick en bekräftelse på att orienteringen stämmer, säger Alexandersson.

30-åriga Alexandersson föredrog att springa i Rudskogen i Östfold ett par mil från den svenska gränsen till Dalsland, detta för att känna på terrängen vid världscuppremiären i samma område 27-30 april.

– Det var att bra lopp. Jag har bara gjort några småmissar vid ett par kontroller men sett till helheten var det ett bra lopp som jag är nöjd med, säger Alexandersson till det norska orienteringsförbundet.

Alexandersson är förhandsuttagen till världscupen i Östfold om två veckor och ville möta framför allt de norska orienterarna och satte sig i respekt direkt.

Aebersold var långt efter

– Jag fick en bekräftelse på att orienteringen stämmer och självfallet var det roligt att slå de andra i dag, säger Alexandersson som i dag springer en långdistans i samma terräng.

Hon segrade på 31.41 och var hela 1.40 före Tone Bergerud Lye och på tredje plats återfanns den schweiziska stjärnan Simona Aebersold. Alexanderssons svenska landslagskollega Lisa Risby, också förhandsuttagen till världscupen, var tia, 4.12 efter.

Samtidigt i Valdemarsvik var det under lördagen svensk premiär med Swedish League. I Alexanderssons frånvaro vann favoriten Karolin Ohlsson, dock bara med fem sekunder tillgodo på Andrea Svensson. Gustav Bergman vann herrklassen åtta sekunder före Anton Johansson.

SVT:s sändningstider från världscuppremiären i Östfold:

27 april SVT1 13.30: Långdistans

29 april SVT2 17.00: Medeldistans

30 april SVT1 13.00: Stafetter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.