Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson vann långdistans-SM i Dalarna. Foto: BILDBYRÅN

Favoriterna höll för trycket i Dalarna – SM-guld till Alexandersson och Bergman

Uppdaterad
Publicerad

Det var förhandsfavoriterna som var starkast när orienteringens långdistans-SM avgjordes i Bjursås under söndagen. På damsidan var Tove Alexandersson överlägsen, trots flera missar längs den tuffa banan.

– Typisk dalaterräng, säger hon.

Tove Alexandersson, Stora Tuna, har på grund av en krånglande hälsena avstått att springa i tuffare skogsterräng den senaste tiden. 

Men på långdistans-SM i det som brukar kallas ”Dalarnas Schweiz” var hon ändå snabbast på den 12 350 meter långa banan. 

”Orienteringstekniskt inte jättebra”

Detta trots ett långt ifrån perfekt lopp där orienteringsstjärnan gjorde flera misstag, men tog ändå en säker seger, två minuter och 27 sekunder före Lisa Risby från Faluklubben OK Kåre.

– Orienteringstekniskt har det inte varit så jättebra, men jag gav inte upp utan försökte hitta in i loppet igen och kämpade på hela vägen, säger hon till orienteringsförbundet efteråt. 

Bergman starkast på herrsidan

På herrsidans 15 225 meter långa finalbana blev det jämnare om segern. Men även där var det till slut förhandsfavoriten Gustav Bergman, OK Ravinen, som tog guldet 40 sekunder före Emil Svensk, Stora Tuna.  

– Det var väldigt tufft och långt i dag, det var en riktigt krävande bana. Kuperat och mycket undervegetation. Jag orkade väl nästan hålla ihop det hela vägen i mål, en liten krok på näst sista kontrollen men annars har jag gått väldigt bra tekniskt, säger Gustav Bergman efter loppet.

Båda SM-vinnarna siktar nu vidare mot nästa helgs SM-tävlingar i medeldistans och stafett, i skogarna runt Orsa Grönklitt.

Här kan du ta del av hela resultatlistan från långdistans-SM

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.