Tove Alexandersson ger skidalpinism ett år till. Foto: TT

Tove Alexandersson skippar skidorienteringen i vinter

Uppdaterad
Publicerad

I vintras satsade orienteringsstjärnan Tove Alexandersson på skidalpinism och lät skidorienteringen få vila. Den kommande vintern blir det heller ingen skidorientering.

– Det är svårt att kombinera två sporter samma vinter, säger hon.

Hon säger att hon inte lägger ner skidorienteringen för gott, men att den nya grenen skidalpinism lockar mer just nu.

– Jag tycker att skidalpinism är väldigt roligt så det kommer jag att köra i vinter.

Hon debuterade i skidalpinism i vintras och kom femma i den första världscuptävlingen i december. Tävlingsformen går ut på att man tar sig uppför branterna med stighudar under skidorna, eller med skidorna på ryggen där det är väldigt brant.

I skidorientering är hon, precis som i orientering, sportens stora stjärna med tio VM- guld på meritlistan.

Bygger grund för 2021

Med tanke på viloperioden efter hjärtproblem och coronapandemin, vilket kan ha hängt ihop, blev det naturligt att hon ägnar sommaren åt grundträning.

– Eftersom vi inte har några tävlingar har jag kunnat träna mer. Jag kör fyra högintensiva pass i veckan, antingen intervaller eller träningstävlingar. Runt om de passen är det ganska mycket längd och långa pass på tre-fyra timmar, säger Alexandersson.

– Just nu handlar det mest om att bygga en så bra grund som möjligt. Nästa säsong kommer det förhoppningsvis bli ganska många tävlingar och ganska varierade tävlingar, så det är viktigt bygga upp en bra grund i år så man blir stark på många olika saker. Både för sprint och för långdistans och olika terrängtyper och så.

Årets sprint-VM flyttas till nästa år och integreras med ”skogs”-VM i Tjeckien. Det har också beslutats att sprint-EM-tävlingarna ska genomföras i samband med världscupstarten i Schweiz.

KLIPP: Tove Alexandersson saknar inte att tävla (25 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.