Tove Alexanderssons uppvisning – säkrade nytt SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson hade en mindre lyckad dag under kvalet igår.

Idag visade hon varför hon är världens bästa orienterare när hon vann SM i medeldistans i överlägsen stil, 3,16 före tvåorna Lilian Forsgren och Lina Strand.

– Jag har sprungit väldigt bra orienteringstekniskt. Lugnt och försökt plocka kontrollerna, säger Alexandersson till SVT.

Bortsett från en liten missräkning på slutet stod 28-åriga Tove Alexandersson för ett prickfritt medeldistanslopp och gick i mål på tiden 34 minuter och 28 sekunder.

– Det gick bra fram till nästsista kontrollen, där jag gjorde en rejäl miss. Jag visste var kontrollen var någonstans men det var en liten sänka som skärmen satt nedtryckt i.

Misstagen kostade henne dock inte speciellt mycket, även om det tynger henne något.

– Jag gick runt och funderade och letade och tänkte att den måste vara här och tillslut hittade jag den. Det hade gått väldigt bra fram till dess, så det kändes lite snopet att göra den där missen. Annars hade det varit ett riktigt, riktigt bra lopp.

I fjol vann Alexandersson i överlägsen stil, med drygt två och en halv minuts marginal. I år drygade hon ut tidsdifferensen ytterligare till tvåorna, Lilian Forsgren och Lina Strand, som båda slutade på samma tid, 37 minuter och 44 sekunder och delar således på silvermedaljen.

”Svårt att fokusera när det är kval”

Efter elva månaders tävlingsuppehåll är den svenska eliten tillbaka i skogarna den här helgen, när SM i medel- och långdistans avgörs i skogarna utanför Göteborg.

Tove Alexandersson, tiofaldig världsmästare, var besviken efter fredagens kval, där hon var trea.

– Jag brukar ha svårt att fokusera när det är kval och inte gäller något.

Idag visade hon dock upp världsklass på nytt – trots att hon inte är i någon toppform.

– Jag känner att jag är lite mer i träningsperiod så formen är helt okej, men inte toppad på något vis, sa hon till SVT Sport igår.

SE MEDELDISTANSEN PÅ  SM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.