Tove Alexandersson satsar mot nästa VM med friidrott Foto: TT Nyhetsbyrån

Tove Alexandersson vill följa i Johaugs fotspår

Uppdaterad
Publicerad

En fullständig gigant i sin egen sport orientering, Efter tre guld i VM i Norge så avslöjar Tove Alexandersson att hon även vill testa sig på friidrottsbanorna.

– Det är framför allt 3 000 och 5 000 meter. Det är mest likt sprinten i orientering. Jag tänker att tävling är den bästa träningen, säger Tove Alexandersson till Radiosporten.

Orienteringens stora dominant de senaste åren är Tove Alexandersson. Förra veckan vann hon tre guld av tre möjliga i VM i Norge. I orienterings-VM nästa år kommer löparna endast att tävla i sprint och Tove Alexandersson ser möjligheter till träning på friidrottsbanorna.

– Det kommer bli mycket träning på bana. Och då blir jag säkert sugen på att springa också något banlopp och sätta någon bra tid på någon av de kortare distanserna, säger Tove Alexandersson i en intervju med Radiosporten.

För den tiofaldiga VM-guldmedaljören Tove Alexandersson är det 3 000 och 5 000 meter som är mest aktuellt.

– Det är mest likt sprinten i orientering. Jag tänker att tävling är den bästa träningen, säger orienteringsstjärnan till Radiosporten.

Johaug är sjukt imponerande

En annan uppmärksammad friidrottssatsning under sommaren har Therese Johaug stått för. Johaug krossade motståndet på 10 000 meter i norska mästerskapen med den 15:e bästa tiden i Europa i år. Något som imponerar på Tove Alexandersson.

– Jag vet att hon är otroligt löpstark, även i uppförslopp. Det är fortfarande sjukt imponerande, så hon är verkligen en inspirerande idrottare, säger Alexandersson till Radiosporten.

Se bilderna från den dramatiska stafetten:

Orienterings-VM

Från och med i år delas orienterings-VM upp med ett ”skogs-VM” vartannat år, och ”sprint-VM” vartannat år.

Nästa år är det dags för sprint-VM i Danmark. Då tävlar man i individuell sprint, knock out-sprint och sprintstafett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.