Gian-Franco Kasper och Stina Nilsson. Foto: TT

Skidpampen: ”OS borde alltid gå i diktaturer”

Uppdaterad
Publicerad
Internationella skidförbundets president Gian-Franco Kasper vill att Olympiska spelen ska arrangeras i diktaturer.
– Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv vill jag bara ha OS i diktaturer. Jag vill inte bråka med miljöaktivisterna, säger 75-åringen till schweiziska tidningen Tages-Anzeiger.

Han är hedersmedlem i Internationella olympiska kommittén och en av skidsportens mäktigaste män. Fis (Internationella skidförbundets) 75-årige president Gian-Franco Kasper verkar inte vara speciellt intresserad av att se ett vinter-OS 2026 i Sverige.

I en intervju med den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger berättar presidenten att det numera är svårt att hitta kandidater då ett OS har blivit för stort och för dyrt. Men han har också en lösning på problemet.

”Vill inte bråka med miljöaktivisterna”

– Diktaturer kan arrangera spelen då de inte behöver fråga folket. Det är helt enkelt enklare med diktaturer. Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv vill jag bara ha OS i diktaturer. Jag vill inte bråka med miljöaktivisterna, säger Kasper och fortsätter.

– Jag vill inte åka till ett land och investera i deras skidanläggningar samtidigt som folket svälter. Där drar jag gränsen. Om Qatar skulle söka OS i morgon skulle jag vara emot det.

Internationella skidförbundet säger till norska NRK att de inte kommer kommentera utspelet under pågående VM i Åre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer