Hanna Öberg vann OS-guld på distansen i Pyeongchang 2018. Foto: Bildbyrån

Öberg: ”Kan inte bli större än OS på hemmaplan”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom Sverige ett steg närmare ett vinter-OS 2026 när regeringen gav tummen upp till OS-ansökan.
Det får skidskyttestjärnan Hanna Öberg, 23, att jubla.
– Jag ser ju definitivt att det finns stora möjligheter att jag skulle vara aktiv och på väldigt hög nivå då, säger hon till SVT Sport.

Den 23 juni presenteras OS-värden för 2026 presenteras i schweziska Lausanne.

Med drygt två månader dit gick i går regeringen ut med en säkerhetsgaranti och meddelade att de stöttar en svensk OS-ansökan.

Det står nu mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina om var mästerskapet kommer landa.

”Jag kommer hålla på då”

Den regerande olympiska mästaren från skidskytte-distansen i Pyeongchang, Hanna Öberg, jublar över politikernas klartecken.

– Det skulle vara superhäftigt. Jag har fått uppleva ett VM på hemmaplan och åkt ett OS tidigare. Att få slå ihop det till ett OS på hemmaplan, det går inte att få det större än så. Det är någonting som verkligen skulle motivera mig, men jag tror också det skulle ge väldigt goda förutsättningar för idrottsverksamheten i stort i Sverige, säger hon till SVT Sport.

Hur påverkar ett OS på hemmaplan din framtida satsning, ser du det som en självklarhet att du fortsatt är aktiv om sju år?

– Som jag ser det nu, om det inte händer något oförutsägbart, så kommer jag att hålla på då. Jag kommer vara 30 år när det är OS i Stockholm och då är man väl på topp som uthållighetsidrottare. Jag ser ju definitivt att det finns stora möjligheter att jag skulle vara aktiv och på väldigt hög nivå då.

Östersund blir Stockholm

23-åringen berättar att hon följer den svenska ansökningsprocessen med stor spänning.

– Jag följer den rätt mycket. Jag tycker det är en stor fråga och den berör ju mig ganska direkt eftersom jag förmodligen kommer hålla på då. Det är väldigt intressant och att det nu tagits ytterligare kliv för att det ska bli möjligt är verkligen positivt och något jag följer med spänning.

För bara en månad sedan gick ett sprakande skidskytte-VM på hemmaplan i Östersund. Men 2026 är tanken att skidskyttet ska vara beläget i Stockholm.

– Jag ser det som något väldigt positivt. Det finns i nuläget ingen skidskyttevall i full skala i Stockholmsområdet och de möjligheter det skulle ge för skidskyttet i Sverige är ju enormt. Det är bara att kolla hur de har det i Norge. Där ligger ju den största anläggningen i Oslo, där de flesta människorna bor. Den möjligheten, att stockholmarna och ungdomarna där ska kunna bedriva skidskytteverksamhet, det tror jag skulle gynna sporten på alla nivåer – från ungdomar och upp till oss elitåkare. Det tror jag skulle vara väldigt positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer