Enligt kampanjgeneralen Richard Brisius är budgeten nu justerad. Foto: Bildbyrån

OS-budgeten ändrad efter miljardfelet

Publicerad

Sveriges ansökan om vinter-OS 2026 fick bakläxa av Internationella Olympiska Komittén efter ett miljardfel i budgeten. Med en vecka kvar till den viktiga omröstningen i Lausanne har siffrorna justerats.

Det var i IOK:s utvärderingsrapport som det framgick att Stockholm-Åre hade tagit upp intäkter på mer än en miljard svenska kronor för mycket i sin OS-budget.

Kampanjgeneralen Richard Brisius säger till TT att budgeten nu är justerad.

– Vi har hanterat de kommentarer som utvärderingskommissionen hade och gör en justerad budget där vi tagit hänsyn till samtliga av deras kommentarer, säger Brisius.

”En högre buffert”

Den ekonomiska missen handlade framför allt om intäktsposten för tv-rättigheter, som enligt IOK varit alltför högt räknade och riskerade att skapa ett hål i budgeten.

– Den justerade budgeten som vi ska visa utvärderingskommissionen visar på något lägre totaltbudget, som är på totalt 13,1 miljarder kronor, och en högre buffert. Den totala bufferten är på 1,3 miljarder kronor.

Omröstningen sker den 24 juni i IOK-huvudstaden Lausanne i Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer