Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Svenska OS-ansökningar genom tiderna – så har det gått. Foto: Bildbyrån

Svenska OS-ansökningar genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm arrangerade OS 1912. Därefter har ett olympiskt spel aldrig anordnats på svensk mark. Men desto fler ansökningsprocesser har vi deltagit i. Här är alla gånger som Sverige arrangerat eller nobbats ett OS.

2030

Sverige ansökte om att få vinter-OS 2030. Men den 29 november kom det för Sverige negativa beskedet.

IOK valde att gå vidare med Frankrikes kandidatur.

2026 – Milano Cortina

Ett samarbete med Lettland – som skulle anordna rodel, bob och skeleton – planerades. I slutändan stod det mellan Milano-Cortina och Stockholm/Åre – och italienarna vann omröstningen.

2022 – Peking

Sverige var med i ansökningsprocessen inför OS 2022 under något år, men aldrig så länge att man deltog i omröstningen. Stockholm Stad drog sig ur i januari 2014.

2004 – Aten

Flera attentat skedde i Stockholm under 1990-talet för att ställa till det för ansökan – bland annat placerades en bomb på Stockholm stadion.

I en slutlig omröstning vann Aten med 66 röster mot Roms 41.

2002 – Salt Lake City

Östersund var återigen ansökanden, utan att vara nära att kamma hem spelen.

1998 – Nagano

I en slutlig omröstning vann Nagano med 46 röster mot Salt Lake Citys 42.

1994 – Lillehammer

Grannländerna Sverige och Norge gjorde upp om vinter-OS, och det var bara sex röster i från att Östersund blev värd i stället för Lillehammer.

I en slutlig omröstning vann Lillehammer med 45 röster mot Östersunds 39 (en avstod).

Peter Forsbergs numera klassiska straff i OS-finalen 1994. Foto: Bildbyrån

1992 – Albertville

Falun ansökte återigen om ett OS, men för de som ville ha ett vinter-OS i Norden fanns här två alternativ – även Lillehammer ställde upp. I en slutlig omröstning vann Albertville med 51 röster mot Sofias 25 och Faluns 9.

1988 – Calgary

Faluns ansökan var tvåa, en bra bit före Cortina. I en andra omröstning vann Calgary med 48 röster mot Faluns 31.

1984 – Sarajevo

Det svenska valet faller bland annat på de långa avstånden som var mellan föreslagna tävlingsorter. Bland annat var Falun, Hammarstrand och Åre tilltänkta orter tillsammans med Göteborg.

1956 – Melbourne

1956 gick OS till Melbourne, Australien, men på grund av landets stränga karantänsregler beslutade IOK att ridsporten ska få egna spel. Vid IOK:s 49:e session i Aten 1954 stod det klart att Stockholm får arrangera ryttartävlingarna.

1912 – Stockholm

1912 arrangerade Sverige ett olympiskt spel för första gången. Den gången var det ett sommar-OS. Huvudarenan var Stockholms stadion, som även byggdes för ändamålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.