Foto: Bildbyrån

Nytt silver för ”Silver-Emma” – efter otäck vurpa

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dramatisk avslutning av linjeloppet tog Emma Johansson Sveriges första OS-medalj. Svenskan var avhängd men kom tilbaka och tog silver – efter en otäck vurpa i täten. ”Det är min styrka, att jag inte ger upp förrän jag har passerat mållinjen”, säger ”Silver-Emma” till SVT Sport.

Se bilder från loppet i Aktuellt.

En otäck vurpa lade sin skugga över avslutningen av loppet. I utförsköringen mot mål hade nederländska Annemiek van Vleuten en sololedning, och guldläge. Men plötsligt kraschade hon, och tycktes ligga livlös vid en hög trottoarkant.

OS i Rio de Janeiro 2016

Ganska snart kom dock rapporter om att hon var vid medvetande. Enligt nederländska medier sent på söndagskvällen har hon en allvarlig hjärnskakning och tre små frakturer i kotor i ryggraden.

– Jag såg henne ligga och var chockad. Men då kom Emma Johansson och sade, kom igen, vi kör för Annemiek! Det hjälpte mig att komma igång, säger guldmedaljören och landsmaninnan Anna van der Breggen till NOS.

–Det verkar ha gått bra och det är skönt att höra, säger Johansson till SVT Sport.

Kom tillbaka

När kraschen skedde hade Emma Johansson som en av de sista åkarna hängts av i den sista, långa och stentuffa backen. Hon tappade kontakten med tätgruppen med ungefär 20 kilometer kvar, och när van Vleuten gick ifrån Mara Abbott i den tätduo som hade bildats, såg guldet ut att vara långt borta för svenskan.

Men Johansson kom tillbaka.

van Vleutens krasch innebar att Johansson tillsammans med van der Breggen och Elisa Longo Borghini fick chansen att komma ifatt Abbott. Det blev en dramatisk jakt de sista, flacka kilometerna, men strax före mål kom de ikapp amerikanskan. van der Breggen tog initiativet i spurten, där Johansson blev tvåa och Longo Borghini tog bronset.

– Det är min styrka, att jag inte ger upp förrän jag har passerat mållinjen. Det är det jag vinner på i dag. Att ta en medalj känns helt otroligt, säger Emma Johansson.

”Känns fantastiskt”

Därmed blir det inget mästerskapsguld i karriären för Johansson – som ska trappa ner nästa år – utan ett andra OS-silver. Hon blev ”Silver-Emma” i Peking för åtta år sedan, och ”Silver-Emma” förblir hon.

– Jag är jättestolt över det jag har presterat, att få med sig en medalj hem som avslutning känns fantastiskt. Det har varit åtta långa år, så jätteskönt att få avsluta så här.

Emilia Fahlin gjorde en stark insats för Johansson under loppet, tills hon blev avhängd i sista backen.

Tweet av Vleuten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet