Van Niekerk och den nya världsrekordtiden. Foto: TT Nyhetsbyrån

Michael Johnsons klassiska världsrekord slaget

Uppdaterad
Publicerad

Michael Johnsons klassiska världsrekord på 400 meter har slagits. Sydafrikanen Wayde van Niekerk förbättrade rekordet med 15 hundradelar när han vann OS-guld på 43,03. ”Jag trodde att jag skulle kunna ta det”, säger van Niekerk till TT.

Johnson själv satt och kommenterade loppet för amerikansk tv och kunde konstatera att han inte längre är snabbast någonsin på distansen. Van Niekerk förbättrare den legendariska löparens världsrekord, satt i VM i Sevilla 1999, med 15 hundradelar.

Den 24-årige sydafrikanen, som även vann guld på 400 meter vid VM i Peking förra året, kunde knappt tro sina ögon efter målgången. Kanske inte så konstigt då han sänkte sitt personbästa med hela 45 hundradelar, från 43,48, och visade att det går att vinna från åttonde banan.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Drömt om det i evigheter”

– Ärligt talat vet jag inte vad som hände, jag sprang blint hela vägen. Jag får titta på loppet innan jag kommenterar det, säger van Niekerk.

– Jag trodde att jag skulle kunna ta världsrekordet. Och den här medaljen har jag drömt om i evigheter, fortsätter sydafrikanen.

Kirani James från Grenada tog silvret på tiden 43,76 medan USA:s LaShawn Merritt sprang hem bronset på 43,85, men båda var långt bakom van Niekerk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet