Foto: Bildbyrån

OS-banan passar teknikern Rissveds

Uppdaterad
Publicerad

Frågar du landslagsledarna är det Tokyo 2020 som gäller. Då ska Jenny Rissveds, 22, trampa om guldet.

”Jaja, det beror på vem du frågar. Nu är jag här, banan passar mig och vem som helst kan egentligen vinna”, säger hon.

Mountainbike-cyklisterna får känna på banan lagom till lördagens lopp i trakterna kring Deodoro. För Rissveds väntar inga överraskningar.

Hon var här redan förra året, på för-OS – och kom trea.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Det är inget resultat jag egentligen vill lägga för mycket fokus på. Det var då och nu är nu. Men det är också en trygghet att jag gjort det bra på den här banan.

Rissveds beskriver den som teknisk, något som passar hennes åkstil.

– Det är mycket uppbyggda stenpartier och hopp, många klippor. Den är svår, men jag tycker att det är kul när det är utmanande. Jag gillar när det är tekniskt och jag skulle säga att banan passar mig.

Lopp i värmebölja

Efter höghöjdslägret i Sierra Nevada, Spanien, är den färska U23-världsmästaren så väl förberedd hon tycker sig kunna vara inför OS-debuten.

– En optimal uppladdning, säger hon.

Dessvärre ser det inte ut att bli för henne perfekta förhållanden. Väderprognosen varnar för temperaturer på uppemot 35 grader på lördag.

Det är inte Rissveds kopp te.

– Jag skulle föredra om det var lite svalare, men det är lika för alla. Vädret går inte att göra något åt, men det är så klart jobbigt med värmen, tufft för kroppen och mycket jobbigare än under normala förhållanden hemma i Sverige, säger hon.

”Vad som helst kan hända”

Vad är ett bra resultat?

– Jag försöker ta det som det kommer, ska göra mitt bästa och så får det bli som det blir. Jag tycker att det är stort att vara här och försöker njuta av det och ta det som vilken tävling som helst för att ta bort press på mig själv.

Hon pekar ut två favoriter, danskan Annika Langvad och schweiziskan Jolanda Neff.

– Men vem som helst kan egentligen vinna. Alla är så pass bra att vad som helst kan hända. Det har varit så oförutsägbart hela säsongen, i varje världscup har pallen sett annorlunda ut. VM-guldet (U23) gav mig en bra känsla och självförtroende och jag vet att jag kan vara där uppe och fajtas med de bästa i världen.

Jenny Rissveds

Född: 6 juni 1994.

Bor: Falun.

Klubb: Falu CK och Scott-Odlo MTB Racing Team.

Tränare: Anders Ljungberg.

Längd: 165 cm.

Vikt: 55 kg.

Internationella meriter: EM-guld 2013, fyra i VM 2014, fyra i EM 2014, tvåa i världscupen 2014 och trea 2013, vinnare av fyra deltävlingar i världscupen, världsmästare i U23 2016.

Aktuell: OS-debutant och enda svensk i lördagens mountainbike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet