Marcus Svensson missade guldet i sista skottet. Foto: Bildbyrån

Svenskt skeetsilver efter miss i sista skottet

Publicerad

Skeetskytten Marcus Svensson tog silver efter att ha missat sin sista duva i finalen. Italienaren Gabriele Rossetti vann efter att ha skjutit fullt.

– Det känns jätteskönt, helt otroligt. Vi sa innan att vi skulle ta medalj och det gjorde vi så det känns riktigt skönt, säger Marcus Svensson till SVT Sport.

Rossetti sköt först i den avgörande guldmatchen och kunde vänta in svensken, som inte fick till något rosa moln på sin sista duva av 16 skott. Det blev stort italienskt jubel och han firade insvept i sitt lands flagga.

– Jag blev väldigt besviken. Jag trodde jag hade den, det var ett slarvfel. Men när det hade gått tio minuter fattade jag att jag hade vunnit ett silver så jag är jättenöjd ändå.

Satte OS-rekord i försöket

Svensson vann på banan i april och noterade 123 poäng i kvalet – tangerat OS-rekord.

– I går var det skönt att skjuta 75 träff av 75, det gav en bra grund att stå på i dag. Jag visste att jag hade råd att bomma en eller två duvor. Visst fanns det lite nerver men jag kände mig rätt så lugn ändå. Det känns riktigt bra, min bästa tävling på länge.

Svensson, 26 år från Landskrona och världsfemma, tog Sveriges femte medalj i Rio.

– Jag är jättestolt. Det är hur mycket publik som helst, tv och media som vi inte alls är vana vid. Sedan, att vi har satt upp målet att ta medalj och lyckas med det, det känns riktigt skönt.

Nilsson var nära skytte om bronset

Stefan Nilsson, som också tog sig vidare från grundomgången, missade två duvor i den så kallade semifinalen. Han gick till särskjutning om en plats i bronsmatchen men bommade ytterligare en gång och slutade sexa.

– Det är stor glädje, och besvikelse för mig själv, säger Nilsson till SVT Sport.

Det var första gången som två svenskar sköt i en OS-final.

Kuwaitiern Abdullah al-Rashidi, som tävlade under neutral flagg, tog brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer