Efter en tävlingssäsong kantad med sjukdom har Calle Halfvarsson skaffat sig en ny taktik. Foto: BILDBYRÅN/SVT

Calle Halfvarssons nya taktik: ”Träna lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra vintern blev inte som Calle Halfvarsson hade tänkt sig. Nu är han tillbaka med en ny taktik, han ska träna lugnare.

Det som skulle bli en fullspäckad tävlingssäsong blev en vinter kantad av sjukdomar. Längdskidåkaren som skulle ta nästa steg i sin karriär fick nöja sig med fem världscuplopp på hela året. Varför blev det som det blev? Calle Halfvarsson har en analys.

– Med största sannolikhet hade jag gått för hårt på träningen, brutit ner kroppen för tufft och fått ett virus på det, säger han i ett reportage.

”En mina”

Han tror att han helt enkelt ville för mycket. Han hade haft en fin utvecklingskurva under åren, varit strax utanför pallen på Tour de Ski och ville ta nästa kliv.

– Då är det lät att gå på en mina. Man blir lite för ivrig och tänker att man ska träna hårdare än alla andra på varenda pass. Det blir knasigt.

Läs mer: Fougberg lärde sig att vila

Lugnt på lugna pass

Den 18 november är det längdpremiär i Bruksvallarna. Och inför det har Calle Halfvarsson tänkt om kring sina lugna pass.

– Det jag gjorde fel i fjol var att jag körde för hårt på de lugna passen. Man ska ju ha sådana också. Det gick lite för hårt hela tiden för mig. Det är väl det som kommer bli största ändringen för mig i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer