Så fick Sverige dubbelt så många padelhallar som ishallar

Uppdaterad
Publicerad

Padelsporten har växt enormt snabbt i Sverige. När 2021 summeras finns det omkring 700 padelhallar i landet, enligt Svenska Padelförbundet. Det är nästan dubbelt så många hallar som inom ishockeyn.

– Det finns inget annat land i världen som har så många padelbanor sett till 100 000 invånare som Sverige, säger Padelförbundets ordförande Tomas Andersson till SVT Sport.

2013 fanns det ynka 7 padelhallar i Sverige. 2021 är siffran uppe i omkring 700 hallar. Det finns nu nästan dubbelt så padelhallar som ishockeyhallar (362 sycken).

– Från början var det mer entusiaster som byggde en bana, men det har övergått till en rent kommersiell fastighetskalkyl. Vad har jag för avkastning om jag bygger en hall?, säger Padelförbundets ordförande Tomas Andersson.

En förklaring till att så många vill spela är enkelheten, tror han. Det går relativt snabbt att få igång spelet, även för nybörjaren. Dessutom kunde många prova på padel under pandemin, när många kommunala idrottsytor stängde.

Lär dig serva som ett padelproffs

I videon nedan bjuder Sveriges kanske bästa spelare på damsidan, Baharak ”Barre” Soleymani, på sina bästa tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.