Kanadensiskt fusk i goalball Foto: SVT

Sveriges motståndare straffad för fusk i goalball

Uppdaterad
Publicerad

Kanada tvingades spela matchen mot Algeriet med bara två spelare istället för tre på planen i goalballturneringen. En kanadensisk spelare fuskade med ögonbindeln och fick matchstraff.

En funktionär vid sekreterariatet berättar för SVT att spelaren först fick en varning. Men sen fortsatte sticka in fingret under ögonbindeln. Och då blev han utvisad – och laget fick spela med bara två spelare. En enorm nackdel i försvarsspelet då det gäller att ligga ned och täcka den rullande bollen.

Goalball är för synskadade och spelarna har ögonbindlar för att ingen ska se nånting. Före matchen kontrolleras dessa av domarna. 

Paralympics

De två kanadensiska spelarna gjorde ändå en stark insats men kunde inte stå emot Algeriet, som tog sin första seger, med 17-13. Brasilien toppar gruppen före Sverige, Tyskland och Kanada.

Kanada ställs mot Sverige i sista gruppspelsmatchen. Den kommer avgöra Sveriges placering och enligt en kanadensare på läktaren gäller straffet bara den här matchen så spelaren får vara med mot Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet