Dubbla medaljören från Rio 2016 Louise Etzner Jakobsson står utan häst ett år före Paralympics. Foto: Bildbyrån

Dubbla medaljören utan tävlingshäst – ett år före mästerskapet

Uppdaterad
Publicerad

När Paralympics flyttades fram ett år blev Sveriges bästa paradressyrryttare av med sin häst. Och med ett drygt år kvar till Tokyo står den dubbla medaljören från Rio 2016 Louise Etzner Jakobsson utan tävlingshäst.

På hästen Zernard tog Louise Etzner Jakobsson två brons i Paralympics i Brasilien 2016. Samma tävling i Tokyo i år var tänkt att bli deras sista tillsammans. Men när Paralympics flyttades fram ett år tyckte ägaren att hästen var för gammal för att göra den långa resan – och nu måste hon hitta en ny.

– Nästa vecka ska vi åka och titta på två hästar, det är en början, säger Etzner Jakobsson till SVT Sport. De här hästarna växer inte på träd, det måste vara en bra häst. Ha tre bra gångarter och inte vara rädd av sig.

Spräckte skallbenet

För nio år sedan kastades Louise av en häst och spräckte skallbenet. Hon kämpade sig tillbaka upp i sadeln men har lite försämrad balans och motorik och behöver en häst hon kan lita på.

– Jag måste ha en häst jag är säker o trygg med, får inte trilla av. Läkarna och min familj vill inte att jag ska riskera något så jag får inte rida på hästar som är för unga och ängsliga.

Laget har kvalat in

För första gången har ett svenskt lag kvalat in till Paralympics. Louise är förstås en viktig del – men den nya hästen måste också kvala in. Och hinner hon verkligen bli ett medaljhopp med en ny häst?

– Ja, om jag hittar rätt häst, då år jag det, säger hon. Min envishet, vilja o ryttarkänslan kommer jag långt med. Lyckas jag hitta rätt häst är jag säker på att jag kan bidra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.