Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Årsjö vann i störtlopp. Foto: Parasportförbundet/Bildbyrån

Ebba Årsjö vann i störtlopp – men knäckt ändå

Uppdaterad
Publicerad

Inför säsongen valde parastjärnan Ebba Årsjö att sluta med störtlopp. Den här helgen gjorde hon det ändå för att ge sig själv möjligheten att vinna den totala världscupen. Årsjö vann – men var ändå knäckt efter segern.

– Det är inte kul, inte bra och jag vill egentligen inte, säger hon till SVT Sport.

Den alpina paravärldscupens näst sista tävlingshelg avslutades i dag med ett störtlopp i italienska Sella Nevea. I och med att Ebba Årsjö egentligen inte åker störtlopp och har varit tvungen att stå över vissa tävlingar så är hon tvåa i den totala världscupen. Leder gör tyskan Anna-Maria Rieder.

I går åkte svenskan ur i störtlopp och i dag vann hon med 1,5 sekund före Rieder.

– Det ser lite mörkt ut när det gäller totalsegern så därför ställde jag upp, för att få poäng, säger Årsjö.

Anledningen till att Årsjö slutade med störtlopp var att hon inte har styrkan i sitt muskelnedsatta högerben. Det gjorde sig påmint då hon nu ändå åkte.

Ville egentligen inte åka

– Det var inte så himla kul alltså. Jag ville verkligen egentligen inte. Det kändes inte bra. Det var tungt, med många högerfotare som var tunga. Det var precis att jag klarade det. Det är inte kul, inte bra och jag vill egentligen inte. Det var bara pannben, säger hon.

Årsjö har nu 180 poäng upp till Rieder i totala världscupen. Att hon ser ut att missa sitt mål känns tufft för 22-åringen.

– Det var tungt igår när jag körde ur. Det är tungt nu med då jag vet att det kommer bli väldigt svårt. Jag vet ju att jag har vunnit allt jag har tagit mig ner i, men på grund av lite ekonomiska svårigheter har vi inte åkt på alla race. Det är väldigt tråkigt att det är som det är.

Hur känns det att ekonomin kan göra att du inte når ditt mål?

– Det är svårt att acceptera. Igår var det väldigt svårt. Både åkare och coacher vet ju att det är som det är. Det blir långsamt bättre, men vi är långt efter andra länder i just alpint. Det är surt att man blir straffad så att man inte når sitt mål.

Fyra tävlingar återstår i världscupen. De är i Cortina från tisdag till fredag i veckan som kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.