Längdskidåkaren Moa Ilar öppnar upp om VM-petningen. Foto: Bildbyrån

Moa Ilar plågas fortfarande av VM-petningen: ”Det sitter hårt inne”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev bara ett lopp under VM i Planica för längdskidåkaren Moa Ilar. Nu öppnar 25-åringen upp om petningen – att hon inte fick chansen på favoritdistansen plågar henne fortfarande.

– Det tog lång tid att knyta någon näve, och jag vet inte om jag har gjort det än riktigt, säger Ilar till SVT Sport.

Världsmästerskapet i Planica var Moa Ilars första VM i karriären. Loppet hon hade högst förväntningar på var 10 km fristil.

Men mästerskapet inleddes med skiathlon, Ilar slet med fästet och åkte i mål på en 35:e plats. Det resultatet gjorde att hon skickades hem, och petades från favoritdistansen.

– Det tog hårt, det var kanske det loppet jag hade sett fram emot allra mest. 10 km skejt är ju liksom mitt favoritlopp. Att bli petad därifrån var riktigt tufft, berättar Ilar när SVT Sport träffar henne inför söndagens femmil i Holmenkollen.

Inte kommit över petningen

Anledningen till att hon petades är enkel, menar hon.

– Skiathlon-loppet var inte tillräckligt bra, så var det.

– Det tog lång tid att knyta någon näve, och jag vet inte om jag har gjort det än riktigt. Jag behövde komma hem och få landa lite, försöka reflektera över vad som gick snett. Jag har väl inte kommit underfund med det än heller, men det blir bättre dag för dag.

Så du har inte riktigt kommit över det?

– Nej, det sitter hårt inne, det ska jag vara ärlig och säga.

– Det är ju en enorm besvikelse. Det är tufft, men det är ju också idrotten och tjusningen är väl kanske när man sedan lyckas istället.

”Det blir spännande”

Trots att VM-besvikelsen fortfarande hänger över henne, ser Ilar fram emot Holmenkollens femmil.

– Kul, det blir spännande. Det är nytt för alla och det kanske inte är någon som vet hur loppet kommer att bli. Det känns ändå kul på något sätt att få vara med och sätta den här historiska stämpeln på Holmenkollen.

MER SKIDOR: Fredrik Andersson om kostsamma missen i femmilen (11 mars 2023)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.