Linn Sömskar kör Holmenkollens historiska femmil. Foto: Bildbyrån

Därför tackade sliten Linn Sömskar ja till femmilen i Holmenkollen: ”Det är historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag skrivs skidhistoria i Holmenkollen – för första gången någonsin ska damer åka fem mil i världscupen. Det blev avgörande när långsloppsåkaren Linn Sömskar – till slut – tackade ja till en comeback i landslaget.

– De ringde i måndags, på morgonen. Och då kan jag säga att jag var ganska sliten – jag hade ont överallt. Så det tog emot lite, säger 33-åringen till SVT Sport.

I söndags skidade Linn Sömskar de nio milen mellan Sälen och Mora. Hon gick i mål som tolva, knappt 18 minuter bakom segraren Emelie Fleten från Norge.

Dagen efter Vasaloppet fick hon ett oväntat samtal från landslagsledningen.

– Och då kan jag säga att jag var ganska sliten, jag hade ont överallt. Så det tog emot lite, säger Sömskar och fortsätter:

– Jag fick ett dygn på mig att fundera och känna efter.

Vad var det som gjorde att det ändå blev ett ja till slut?

– Lite det här att det är just historiskt. Och kul att få åka i landslagsdräkten igen, det var många år sedan sist. Det kändes lite lockande att få göra det här, säger Sömskar som gjorde sin senaste tävling i världscupen för tre år sedan.

”Tyvärr är det en del som buar på Sverige”

Men målsättningen är låg. Sömskars förhoppning är i stort sett att ta sig i mål utan att klappa igenom, berättar hon.

– Jag känner att jag sliter lite grann med att återhämta mig. Men det ska bli roligt, jag hoppas på en bra resa och att kropp och skidor är med mig – och publiken, inte minst. Jag var ute och åkte lite grann idag, det är väldigt mycket folk – tyvärr är det en del som buar på Sverige. Och det är väl lite tråkigt kanske.

Bara tre svenska åkare

Ännu tråkigare för svensk del: Ebba Andersson och Frida Karlsson kommer inte till start på grund av förkylningssympton. Därför ställer Sverige upp med endast tre åkare, Sömskar, Moa Ilar och Lovisa Modig – och förhoppningarna om en svenskfest i ”Kollen” har sjunkit drastiskt.

Och nu pratar du om att det buas på er i spåret också, hur tror du att det kommer bli för er svenskor därute?

– Haha, ja det är klart att vi som är här ska försöka visa Norge att vi också kan vara med däruppe och slåss. Sedan är det en tuff bana, och det är fem mil – det har vi aldrig gått förut. Jag hoppas väl att de kan heja på oss också.

MER SÖMSKAR: Här tog hon SM-guld på 15 km (4 februari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Sömskar vann SM-guldet i Skövde efter spurt mot Anna Dyvik. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.