Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roddaren Ebba Einarsson berättar om hur det var när hon fick beskedet att hon var förlamad. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Inget Paralympics för pararoddaren Ebba Einarsson

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget Paralympics för Ebba Einarsson. Den svenska pararoddaren behövde vinna den sista kvaltävlingen men blev bara trea.

Seger krävdes i den sista kvaltävlingen för att nå Paralympics i Paris i augusti. Ebba Einarsson hade tredje bästa tid i försöket och låg också trea tidigt i kvalet i ett mulet Lucerne, Schweiz.

Efter 500 meter var Einarsson nästan elva sekunder från ledning , och hon kom aldrig närmare än så. Efter 1500 meter, med 500 meter kvar av loppet, var hon 19 sekunder efter ledande Mukhayyo Abdusattarova, Uzbekistan.

I mål var Einarsson trea, 19,95 sekunder efter Abdusattarova som vann på tiden 10.59,96 och tog hem den sista biljetten till Paris. Eva Mol från Nederländerna slutade tvåa, 13,85 sekunder från segern.

Einarsson tog SM-guld i rodd i juli 2017. Bara en vecka senare blev hon förlamad efter att ha drabbats av en blödning i ryggmärgen. På sjukhuset trodde hon att hon aldrig skulle kunna ro igen.

– Så lite exponering hade parasporten för mig. Jag var ju roddare själv. Jag låg på sjukhuset och googlade och insåg att det fanns och kände att jag ville ge det en chans, har Einarsson tidigare sagt till SVT Sport om sin satsning på pararodd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.