Dubbla VM-guld för Anna Beck – nu satsar hon på Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Paracyklisten Anna Beck vann både tempo och linjeloppet på VM i Italien nyligen.

Det var kicken hon behövde för att satsa vidare i två år till. Mot Paralympics i Tokyo om två år.

– Avgörande var att min familj sa ja till det. Utan deras positiva inställning hade det aldrig funkat. Nu ska jag ta medalj på Paralympics. Det är siktet inställt på, säger Anna Beck till SVT Sport.

Hon jobbar heltid som socialsekreterare i Sunne. Drygt fem mil från Kil där hon bor. Hon är gift med Patrik sen många år och tillsammans har de fyra barn. Det är svårt för henne att hinna med att elitsatsa som hon gjort de sista åren.

– Men min arbetsgivare är bra och har gett mig möjlighet att träna en del på arbetstid. Annars är det ett otroligt pusslande för att få allt att gå ihop.

Obotlig sjukdom

Hon drabbades av den obotliga och ovanliga nervsjukdomen CMT. Men hon fick inte diagnosen förrän för tio år sen (hon var då 28 år).

Signalerna till olika muskler har slutat fungera vilket gör att de sakta förtvinar. Sjudomen är progressiv och inga bromsmediciner finns.

Hon snubblar ofta, har ingen känsel och stora problem med balansen.

Det har inte hindrat henne från att prova cykelsporten. Hon fastnade direkt.

Mår bra av träningen

– Träningen stärker de muskler som fungerar vilket gör att livet blir enklare. Och träningen är otroligt viktig för mig. Jag mår bättre både fysiskt och psykiskt. Jag kör tillsammans med ”vanliga” tävlingscyklister vilket inspirerar otroligt mycket.

– Jag får känna mig stark...jag mår bra på min cykel. Jag som alltid varit dålig i idrott. Men det fick ju sin förklaring till varför. När jag fick diagnosen, säger Anna Beck.

Detta är CMT

Sjukdomsgruppen Charcot-Marie-Tooth är den vanligaste formen av ärftlig polyneuropati och består idag (2017) av ett sjuttiotal kända sjukdomar ofta med likartade symtom.

Sjukdomsförloppet vid Charcot-Marie-Tooths sjukdom är långsamt fortskridande och kännetecknas av successiv muskelförtvining (atrofi) och känselbortfall framförallt i fötter, underben, händer och underarmar. Förlopp, sjukdomsbild och svårighetsgrad kan skilja sig något mellan de olika typerna. En del former av sjukdomen innebär måttlig funktionsnedsättning medan andra leder till omfattande begränsningar i dagligt liv, studier och yrkesval.

Charcot-Marie-Tooths sjukdom beskrevs första gången 1886 av den franska neurologen Jean-Martin Charcot och hans elev Pierre Marie samt den engelska neurologen Howard Henry Tooth.

Källa: Internetmedicin.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.