Anna Beck tog VM-guld. Foto: Karl Nilsson, Sveriges Paralympiska Kommitté

VM-guld till svensk paracyklist

Uppdaterad
Publicerad

Anna Beck vann guldet i paracykling vid VM i Cascais, Portugal. Hon vann den 16,8 km långa tempobanan på 26.34 och var en halv minut före tvåan, fransyskan Elise Marc.

– Jag njuter väldigt mycket och det känns jätte, jätte, jättebra, säger hon till SVT Sport.

Tävlingen avgjordes på motorbanan i Estoril utanför Lissabon och var krävande med kurvor, småbackor och kraftig vind.

– Det var en rolig och jobbig bana och jag fick ligga på hela tiden, säger Beck som hade bra kontroll, tack vare uppdateringar, på tvåan Eliser Marc som var halvminuten bakom.

– När jag gick ut på andravarvet ledde jag med 21 sekunder och visste att jag ”bara” skulle hålla det, beskriver Beck taktiken efter att ha kopplat grepp.

Hade vunnit totalt med Paralympicsregler

Flera stora nationer ställde inte upp dessa pandemitider och till Paralympics i Tokyo kommer flera klasser att slås ihop till en. Då kör man efter en faktor, en procentsats beroende på funktionshinder. Beck har en neuromuskulär diagnos och körde i klassen WC3.

– Räknar man på det i dag hade jag vunnit totalt även med flera klasser inräknade och det känns skönt att ha i ryggsäcken inför Paralympics.

Känner du ett favoritskap inför Paralympcis?

– Det får andra bedöma. Jag ska åka dit och göra mitt jobb och mitt mål är att ta en guldmedalj, säger Beck som på lördag ska köra linjeloppet i Portugal.

Förbundskaptenen: ”Man ska göra det också”

Förbundskaptenen var nöjd med vad han såg och blickar framåt.

– Det var fantastiskt bra åkt. Hon hade absolut kapacitet att ta den här medaljen men man ska göra det också. Det var underbart att få det här beskedet ett par månader före Paralympics, säger förbundskaptenen Michael Lindgren.

Kilsbon Beck har nu fyra VM-guld och blir ett stort svenskt hopp i Paralympics i Tokyo i höst. Där jagar hon sitt första guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.