Sverige till Paralympics-kval efter straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska herrlandslaget i paraishockey vann mot Japan efter straffar i B-VM i Östersund.

Segern i måstematchen betyder att man nu är klara för kvalspel till Paralympics i Peking 2022.

– Fantastiskt, bara lycka. Jag är jätteglad och jättestolt över grabbarna, säger straffhjälten Rasmus Lundgren.

Inför matchen var förutsättningarna tydliga. Vinnaren mellan Sverige och Japan får kvalificera sig till nästkommande Paralympics i Peking 2022.

Matchen, som spelades i Östersund, var jämn till en början. Även om Sverige hade den bättre skottstatistiken, sju skott mot Japans tre, så var ställningen 0-0 efter den första perioden.

I den andra perioden åkte Sveriges Peter Ojala ut för interference – och då tog det Japan bara tolv sekunder i powerplay innan ledningsmålet kom genom Yudai Ishikawa.

Dramatisk avslutning

Sverige jagade en kvittering och med drygt sju minuter kvar att spela kom 1-1 i spel med en man mer då Niklas Ingvarsson satte pucken i mål.

De blågula, med bara nio spelare i laget, tryckte sedan på för ett segermål men matchen slutade oavgjort. Och efter en mållös förlängning avgjordes allt på straffar.

Där klev målvakten Ulf Nilsson fram och räddade samtliga tre straffar – samtidigt som Rasmus Lundgren satte Sveriges enda straff.

Vinsten tog Sverige till en tredjeplats i B-VM, vilket tar de vidare till kvalspelet till Paralympics i Peking 2022. En viktig seger för landslaget med den 74-årige förbundskaptenen Timo Lahtinen och förre detta NHL-spelaren Daniel Tjärnqvist i tränarbåset.

KLIPP: Daniel Tjärnqvist till parahockeylandslaget: ”Blev lite chockad” (20 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.