Foto: Bildbyrån

Generalsekreteraren: ”Lika lite förskonade som övriga samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Parasport Sverige blir första idrottsförbund att fråga sina aktiva om de har varit utsatta för sexuella trakasserier genom en extern enkät.

– Parasporten är lika lite förskonad från sexuella trakasserier som det övriga samhället, säger generalsekreterare Johan Strid.

I enkäten, där det fanns 149 svarande, har 14 procent av kvinnliga paraidrottarna upplevt sexuella trakasserier vid enskilda tillfällen och 3,5 procent upprepade gånger. För de manliga paraidrottarna var det noll respektive 1,3 procent.

”En gång har jag blivit antastad av en äldre man i ett annat lag. Jag var superung, blyg och osäker, så det kändes inte ok.” berättar en anonym.

”..få massa sexuella personangrepp och osanna påståenden om att jag som tjej legat med alla i mitt lag”, säger en annan.

”Jag berättade för ledare i andra nationer som jag hade förtroende för, då jag berättat för ledningen om annat jag mått dåligt av utan att få gehör”, berättar en till.

Vill förebygga sexuella trakasserier

Syftet med enkäten är främst att aktivt kunna förebygga och motverka sexuella trakasserier i framtiden.

– Parasporten är lika lite förskonad från sexuella trakasserier som det övriga samhället. Med den här enkäten har vi nu fått kunskap som gör att vi kan skapa en bättre och trygg idrott, fri från övergrepp, säger Johan Strid i ett pressmeddelande.

– Nu måste övriga idrottsförbund, och Riksidrottsförbundet, följa efter för att idrotten ska få en så komplett bild som möjligt och därmed kunna vidta rätt åtgärder, fortsätter Strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.