Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervju med experten Jakob Hedenskog – berättar om betydelsen av Rysslands återkomst inom idrotten. Foto: TT

Rysslands-experten om Paralympics besked: ”Ryssland släpps in i värmen igen”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska idrottare välkomnas tillbaka på allt fler idrottsarenor, nu senast Paralympics i Paris.

Enligt Jakob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet, innebär detta att Ryssland släpps tillbaka in i värmen.

– Den ryska ledningen ser idrotten som en lämplig murbräcka, säger Hedenskog.

I september kom beskedet att ryska idrottare kommer att tillåtas på Paralympics i Paris 2024 dock under neutral flagg. Samtidigt är ryska idrottare redan välkomna inom flera idrotter som till exempel tennis, fäktning och bordtennis.

Att låta ryska idrottare komma tillbaka till de stora sport-och idrottsevenemangen är ett sätt att släppa in dem i värmen, menar Jakob Hedenskog som är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.

Idrott och politik

De ryska idrottarna på Paralympics kommer att tävla under neutral flagg men hur neutrala idrottarna är och hur man ska kunna kontrollera detta är ett frågetecken.

– Det är svårt att säkerställa någon form av neutralitet i det här fallet. Enskilda idrottare kan uttrycka att de är ”för fred på jorden” men det är ganska tomma fraser, säger Hedenskog.

– I Ryssland är det vanligt att lag kopplingar till armén eller försvarsindustrin och att då kalla sig ”neutral” idrottare när man har en sådan koppling är ganska komplicerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet