Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hemma-VM väntar för Zebastian Modin: ”Nästan lite orealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Han har två raka sprintguld i para-VM.

Nu ska Zebastian Modin försöka försvara det i hemmaspåren – och då går en dröm i uppfyllelse.

I helgen börjar para-VM i Östersund. Synskadade Zebastian Modin, 28, ska tävla i såväl skidskytte som längdskidor. Och det är framgångarna i längdspåren som gjort honom till Sveriges främste vinterparalympier – fyra silver och fyra brons i Paralympics.

Dessutom har han vunnit två VM-guld, i sprint både i tyska Fitserau 2017 och i kanadensiska Prince George 2019. Nu avgörs mästerskapen hemma i Östersund. Något som Modin njuter av.

– När jag kom in i det här för nästan femton år sedan så tänkte jag att jag gärna skulle ha en världscuptävling i Östersund. Och nu så ska det vara ett VM där jag tränar varje dag. Det är nästan lite orealistiskt, det känns jättekul. Och självklart vill jag då få till mina bästa lopp, säger Zebastian Modin.

”Lugn och smart person”

Till hemma-VM kommer Modin med en ny guide, dubbla OS-guldmedaljören Daniel Richardsson har efterträtt OS-silvermedaljören Emil Jönsson Haag. Och de har, till skillnad från tidigare samarbeten, tränat 100 procent tillsammans sedan i somras.

– Han är intresserad av skidor, han är lugn och smart som person och tänker mycket. Och det tror jag är viktigt för hur vi ska kunna utveckla saker. Även om det är samma sport som skidor så är det en annan touch, säger Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.